Unik! Bagaimana Tumbuhan Ini Hidup Tanpa Air Dan Udara?


Jika anda masih ingat lagi, ketika belajar Sains di sekolah dahulu, sememangnya tumbuhan memerlukan cahaya, air dan udara untuk hidup. Tanpa ketiga-tiga elemen tersebut ia tidak akan mampu hidup. Namun percayakah anda bahawa ia boleh berlaku sebenarnya, namun ia menggunakan kaedah tertentu. Eksperimen ini telah dijalankan dalam sebuah balang dan ditutup rapat tanpa sebarang air dan udara diberikan. Namun hasilnya, tumbuhan ini hidup segar. Bagaimana?
tumbuhan

[Video] Pemandu Bas Selamatkan 26 Penumpang Walaupun Mengalami Pecah Limpa

Seorang pemandu bas dari Jiangshan telah menjadi hero apabila menyelamatkan 26 penumpang bas setelah bas yang dipandunya terlanggar tiang lampu yang runtuh. Pemandu tersebut, Mao Zhihao yang mengalami pecah limpa terus bangkit dan mengawal bas tersebut ke tepi jalan setelah tiang lampu memecahkan cermin hadapan bas tersebut.

Pasaraya Menjual Pesawat Terbang Pertama Di Dunia Yang Mrah (6 Gambar)

Kelab Penerbangan Antarabangsa Beijing telah menjual lebih 800 buah pesawat sejak pasar raya yang menjual pelbagai pesawat dibuka pada 30 Mac lalu.

Menurut pengurus kelab tersebut, Zhang Changyi, harga pesawat yang dijual itu adalah antara AS$48,390 (RM147,952) hingga AS$8 juta (RM24.46 juta). Pelbagai pesawat dijual di pasar raya itu termasuk helikopter dan kapal terbang ringan Sting S4. Ia merupakan pasar raya menjual pesawat yang pertama pernah wujud di bandar raya ini.

Bandar Purba Zaman Nabi Ibrahim Ditemui Di Selatan Iraq (4 Gambar)


Seorang ahli arkeologi Britain, Stuart Campbell menyatakan, dia dan beberapa orang rakan telah menemui bekas sebuah kompleks bangunan berhampiran bandar purba Ur di selatan Iraq yang merupakan tempat tinggal Nabi Ibrahim.

Pandangan Dari Tingkat 100 Bangunan One World Trade Center (9 Gambar)

Bangunan ini adalah yang tertinggi di Western Hemisphere. Ketinggiannya mencecah 1,776 kaki. Ianya akan dibuka pada tahun 2015 dan mari lihat bagaimana pandangan dari tingkat 100 bangunan ini. 

Restoran McDonald's Paling Kreatif Di Dunia (8 Gambar)

Bangunan ini terletak di Batumi, Georgia. 

Trend Terkini Menjadi Ikutan Ramai, Cekik Diri Dan Lompat (12 Gambar)

Trend ini dipanggil Vadering.

3 April 1973, Panggilan Pertama Yang Dibuat Melalui Telefon Bimbit (3 Gambar)

Pada 3 April 1973, jurutera Motorola, Marty Cooper telah melakukan panggilan pertama melalui telefon bimbit. Cooper telah menelefon kawannya, Joel Engel yang sedang berada di Bell LAbs dan mengatakan "Joel, this is Marty. I'm calling you from a cell phone, a real handheld portable cell phone.". Panggilan telefon itu dilakukan pada telefon bimbit Motorola DynaTAC 8000x yang seberat 1.13kg.


Hidup Seperti Hamster Di La Villa Hamster Hotel (6 Gambar)

Jika anda ingin tahu bagaimana rasanya hidup seperti hamster, maka anda perlu mengunjungi La Villa Hamster Hotel. Terletak di sebatang jalan berhampiran pusat bandar barat Perancis, La Villa Hamster menawarkan tetamu pengalaman unik untuk hidup seperti seekor hamster.

Hotel ini mempunyai semua kemudahan asas penting bagi tikus seperti bekas organik bijirin, bekas air besi yang dapat diaktifkan dengan menolak tuil gergasi dengan kaki anda, dan satu katil double yang hanya boleh diakses oleh tangga dan ruang merangkak, bilik mandi dengan tong gergasi cip kayu, dan roda hamster gergasi bersaiz manusia. Tetamu Villa juga diberi topeng hamster untuk dipakai sepanjang penginapan mereka.

Bedford Harimau- Kenderaan Keluaran Kilang Kereta Pertama Di Malaysia (4 Gambar)

General Motors, sebuah syarikat automobil dari US telah membuka kilang pemasangan kenderaan pertama di Malaysia pada 1970an. Mereka telah membeli Capital Motors Assembly Plant di Johor dan telah mengeluarkan beberapa model kereta seperti Opel Kadett, Manta, T-Car Gemini serta Holden Kingswood. Namun, setelah syarikat kenderaan Jepun menguasai pasaran Asia, syarikat pengeluar barat telah mengaku kalah dan berhenti mengeluarkan kenderaan di Malaysia pada 1971. Harimau dipasang dan dekeluarkan di Johor dan dijual dengan harga yang murah.


Namun, oleh kerana tujuan Harimau dihasilkan khas untuk kegunaan perladangan tau agrikultur, model ini hanya mendapat sambutan meluas dari penduduk luar bandar yang memerlukan kenderaan seperti Harimau. Ketika itu juga syarikat pengeluaran kereta dari Jepun telah mengambil alih pasaran kereta di Malaysia dengan memperkenalkan model yang lebih mesra pengguna. Oleh itu, pihak GM telah mengambil keputusan untuk menjual kilang di Johor itu kepada syarikat Oriental Holdings yang kemudiannya menjadi tempat pembuatan kereta Honda.

Pedang Damascus, Pedang Paling Tajam Di Dunia (7 Gambar)

Pedang yang diakui paling tajam di dunia oleh pakar pembuatan pedang barat. Ketajamannya mampu menembus baju besi crusader, memotong dua pedang lawan, membelah perisai dan batu tanpa mengalami kerosakan pada matanya.

Kehebatan pedang buatan Damsyik dan terkenal dengan panggilan Pedang Persia ini telah mengatasi kehebatan pedang Katana dari Jepun dan pedang Excalibur milik King Arthur.

KEHIDUPAN PELOMBONG EMAS DI SERRA PELADA BRAZIL (17 GAMBAR)

Serra Pelada (Gunung Botak) ialah sebuah lombong emas yang terletak di Brazil. Ianya kini sudah ditutup dan sudah menjadi sebuah tasik yang tercemar. Pada tahun 1979 seorang petani menemui ketulan emas di ladang milik beliau. Setelah menggaji seorang ahli geologi untuk melakukan survey, mereka mendapati kawasan Serra Pelada mempunyai simpanan emas yang besar.

Apabila berita ini tersebar ratusan ribu orang mula membanjiri kawasan ini untuk melombong emas. Bongkah emas terbesar yang ditemui di sini adalah seberat 6.8 kilogram. Pernah suatu ketika seramai 100 000 orang dikatakan melombong emas disini. Teknik pelombongan mereka adalah primatif dan merbahaya kerana menggunakan merkuri. Akibatnya selepas lombong ini ditutup dan menjadi sebuah tasik, kandungan merkuri yang tinggi mengakibatkan ikan yang hidup di dalamnya tidak boleh dimakan. 

LOMO SPINNER 360 : AMBIL GAMBAR LOMO SECARA PANORAMIK (8 GAMBAR)

Kamera ini mampu mengambil gambar secara 360 darjah. Tarik picu dibahagian pemegang dan kamera ini akan berputar sebanyak 360 darjah dan pada waktu yang sama mengambil gambar panoramik. Ia dijual pada harga USD 151.49 sebuah. 

MARI MELAWAT PENJARA DI CALIFORNIA (10 GAMBAR)

California sekarang mengalami masalah kepadatan penjara yang kronik. Tempat tidur di hall, memang santai!

PONDOK DIUBAH MENJADI APARTMENT MINI YANG COOL (12 GAMBAR)

pereka Michelle de la Vega yang berasal dari Washington, beliau berjaya merubah sebuah garaj kereta sebesar 250 kaki persegi menjadi rumah mini yang cool. Ruang tidur terletak di bahagian atas dan ruang tamu juga befungsi sebagai sebuah dapur.

#Rumah bujang yang amat selesa!

Info : 10 Sebab Negara Jepun Mencapai Kemajuan (Gambar)


WÄRTSILÄ-SULZER RTA96-C ENJIN TERBESAR DI DUNIA (10 GAMBAR)

Wärtsilä-Sulzer RTA96-C ialah enjin terbesar di dunia. Enjin diesel yang dihasilkan Wärtsilä, sebuah syarikat yang berpengkalan di Finland. Enjin14 silinder, berkapasiti 1820 liter dan seberat 2300 tan ini mampu menghasilkan 108 920 kuasa kuda. Kapal pertama yang menggunakan enjin ini ialah Emma Mærsk pada tahun 2006. Setakat ini 25 Wärtsilä-Sulzer RTA96-C sudah dihasilkan dan 86 lagi sedang dalam pembinaan.

BAJU HELLO KISSY (8 GAMBAR)

Pemilik Hello Kitty bersetuju untuk bekerjasama denga Kiss bagi menghasilkan barangan mash up Kiss Hello Kitty, Antara barangan yang akan dijual ialah patung, t-shirt, poster, beg dan kertas tandas. Nyot nyott anybody?

Biskut Diperbuat Daripada Angota Badan [6 Foto]

Biskut berbentuk jari dan telinga manusia ini dihasilkan oleh kedai kek dan pastry neviepiecakes.com. 

Fairy Circles- Misteri Bulatan Aneh Di Namibia (9 Gambar)



Di kawasan padang di selatan Afrika, terdapat beribu-ribu bulatan aneh yang dikenali sebagai Fairy Circles. Bulatan yang bersaiz dari 2 meter sehingga 15 meter itu muncul di kawasan rumput Namibia, Angola dan Afrika Selatan.

Teknologi Komputer Dalam Filem Iron Man Kini Menjadi Kenyataan (3 Gambar)



Dalam filem, memanipulasi data digital sering kelihatan hebat berbanding dalam kehidupan sebenar, di mana terdapat paparan interaktif graphik dan bentuk 3D yang kelihatan terapung-apung dan boleh disentuh dengan tangan.

Rogol: Di Sini,Wanita Dilarang Pakai T-Shirt & Jeans


Demo massa menentang perkosaan di India pada hari pengadilan kelima pemerkosa sadis (REUTERS/Adnan Abidi/Files)

New Delhi: Demi mencegah tindakaan perkosaan yang tengah marak di India, sebuah desa menerapkan larangan mengenakan t-shirt dan selua jeans bagi wanita. Larangan ini ditentang oleh remaja perempuan, sementara orangtua seratus peratus menyokong.

Ikan Yang Boleh Memanjat Air Terjun Menggunakan Mulut (3 Gambar)



VIVAnews - Para penyelidik telah menemui sejenis spesies ikan yang berperilaku unik di Hawaii, Amerika Syarikat. Ikan kecil ini dikatakan mampu memanjat air terjun setinggi 100 meter dengan hanya menggunakan mulutnya. 

Popeye The Sailor Man Dalam Dunia Realiti (10 Gambar)

Mustafa Ismail seorang lelaki berusia 24 dari Egypt telah diberi nama Popeye kerana tubuhnya yang sasar. Perimeter biceps miliknya adalah 78 cm. The master of .....?

Suasana Apabila Jutaan Rakyat bergegas balik untuk CNY di China (12 Gambar)

Suasana Apabila Jutaan Rakyat bergegas balik untuk CNY di China

Bermula dari 8 Januari sehingga 40 hari akan datang, dilaporkan seramai jutaan rakyat yang kerja di luar telah bergegas balik ke kampung masing-masing. Tahun ini dijangkakan sebanyak 3.15 billion tiket perjalanan telah dihasilkan kerana terdapat penduduk yang perlu menaiki banyak pengangkutan untuk sampai ke kampung masing-masing. Mari kita lihat sendiri suasana di sekitar China pada ketika ini terumatanya di Stesen bas serta kereta api.

Dunia Tanpa Internet (16 Gambar)

Jom kita tenogk koleksi gambar dunia tanpa internet di seluruh dunia. Logo dan tulisan mengenai website popular internet telah dilukis di kawasan-kawasan yang tidak mempunyai internet. 

Perubahan Seorang Lelaki Dalam Masa Tiga Tahun Yang Mengejutkan (2 Gambar)

Perubahan Seorang Lelaki Dalam Masa Tiga Tahun Yang Mengejutkan.
Orang kata satu gambar boleh menceritakan ribuan maksud dan seorang lelaki di Australia telah menunjukkan ribuan gambar mengenai perubahan dirinya dalam tiga tahun.

ARCA MENARIK DIPERBUAT DARIPADA MANCIS (11 GAMBAR)

Siapa sangka mancis pun boleh digunakan bagi menghasilkan arca yang menarik. Dibawah ialah arca yang diperbuat dari mancis karya David Mach. Mula-mula arca diukir dengan mnggunakan tanah liat. Kemudian mancis dicocok keatas ukiran tanah liat itu satu persatu. Bagi mendapatkan mancis pelbagai warna David mengimport mancisnya dari Jepun. Sebahagian ukiran beliau akan dijual manakala sebahagian lagi akan dibakar.

13 AKTOR HOLLYWOOD ''SEXIEST MAN ALIVE'' (DULU DAN SEKARANG)


Gambar-gambar di bawah ini merupakan artis barat yang pernah dinobatkan 
oleh People Magazine sebagai SEXIEST MAN ALIVE.Mari kita lihat bagaimana rupa fizikal mereka beberapa waktu berlalu sejak mendapat pengiktirafan majalah popular ini!


Brendan Fraser

YAMAHA VMAX HYPER MODIFIED (9 GAMBAR)

Vmax Hyper Modifiied ini mempunyai enjin V8 yang mampu memghasilkan175 kuasa kuda. Canggih giler! V8 boh!

NENEK HIPSTER SEBENAR (15 GAMBAR)

ni ialah Anna Piagg, seorang fashionista dan pengkritik fesyen terkenal yang berasal dari Itali. Beliau menulis untuk majalah Vogue dan Vanity. Beliau mempunyai koleksi 2865 pasang baju dan 265 pasang kasut. Anna Piagg meninggal dunia pada tahun 2012.

[Video] Video Remaja Kantoi 'Main' Dalam Bilik



Gua terpaksa fikir banyak kali untuk kongsikan video panas ni dengan korang semua.. Video ni memang tak sesuai dibuat tontonan awam beb..

Anak Berumur 5 Tahun Sudah Merokok Di China (5 Gambar)

Ini mak pilihan kami hari ini, mana nak cari..

Rumah Paling Mewah Dan Diagung-agungkan Di Korea Utara (15 Gambar)

Di bawah merupakan rumah-rumah termewah di korea utara, gempak habis cara pengkilanan mereka.

TEKNIK PENYAMARAN SEMULAJADI HAIWAN (12 GAMBAR)

Alam haiwan ialah alam yang brutal. sana memastikan keselamatan diri mereka setiap hari? Antara caranya ialah dengan menggunakan teknik penyamaran semula jadi. 

#Aku cabar korang cari kesemua binatang di gambar bawah ni.

40 Fesyen Rambut Lelaki Korea (Cool Korean Men Hair Style) (20 GAMBAR)

Ramai antara jejaka-jejaka di Malaysia kini berangan untuk kelihatan seperti lelaki-lelaki Korea. Ada yang memakai pakaian se-fashion dengan orang Korea, ada yang pakai lip gloss (artis lelaki korea memang suka pakai lip gloss!), ada yang melilitkan selendang di leher, malah ada yang sanggup pakai sweater di kala tengah hari cuaca panas di Malaysia! 

Perubahan Bandaraya Dubai Dari 1991 Hingga 2012

Bandaraya Dubai mencatatkan rekod dunia sebagai bandaraya paling berkembang pesat dunia. Mana tidaknya, dalam tempoh tidak sampai dua dekad, ia berkembang menjadi sebuah kota metropolitan yang paling pantas di muka bumi. Dianggarkan satu per tiga daripada kren-kren pembinaan di seluruh dunia ini, terletak di bandaraya ini sahaja. Bayangkan betapa pesatnya pembangunan di sana.

Lif Outdoor Tertinggi di Dunia (10 GAMBAR)

Lif Bailong ialah lif kaca yang dibina bersebelahan dengan tebing besar iaitu tebing Wulingyuan yang terletak di daerah Zhangjiajae, China pada ketinggian 1,070 kaki (330m). Dikenali sebagai lif luar yang tertinggi dan terberat di dunia

Pembinaan lif ini dimulakan sekitar Oktober 1999, dan mula dibuka kepada awam pada tahun 2002.

6 Selebriti Berwajah Kacak Yang Akhirnya Mengaku Sebagai Gay (6 GAMBAR)

1. George Michael


Penyanyi yang satu ini memiliki wajah yang tampan dan juga digilai banyak wanita. Sayangnya, dia tidak tertarik untuk menjalin hubungan dengan wanita kerana dia adalah seorang gay.

Cara Lelaki Kaya Romania "Tunjuk" Kekayaannya Di Internet (10 Gambar)

Nelson Mandialou, seorang lelaki yang amat kaya raya di ROMANIA. SWAG money!

Parlimen bubar hari ini


Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mengumumkan bahawa Parlimen dibubarkan berkuatkuasa hari ini selepas diperkenan oleh Yang di-Pertuan Agong untuk memberi laluan kepada pilihan raya umum ke-13.
Beliau membuat pengumuman itu secara langsung pada jam 11.35 pagi ini selepas mengadap Yang di-Pertuan Agong.

NONEBerikutan itu, perdana menteri menasihatkan ketua-ketua kerajaan negeri, kecuali Negeri Sembilan dan Sarawak, untuk menghadap
ketua negeri masing-masing bagi mendapat perkenan membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) supaya pilihan raya umum dapat diadakan secara serentak.
DUN Negeri Sembilan terbubar secara automatik pada 28 Mac bagi memberi aluan kepada pilihan raya negeri diadakan.    
Manakala Sarawak telah mengadakan pilihan raya

Berhati-hati Apabila Beli Bungkusan Salad Segar Kerana...

Cuba lihat bungkusan salad yang dikatakan sangat segar. Segar la sangat sehingga ada sesuatu protein dalamnya.

#Agak-agak macam mana katak tu dapat oksigen?

Gaya Rambut Paling Lawak (12 GAMBAR)

Mohawak Gaz, rambut beliau ialah sumber beliau mencari rezeki. Mohawak menawarkan ruang pengiklanan pada rambut mohawk beliau. Ini sangat owsome, siapa kata rambut tak boleh buat duit?

[5 Foto Terkejut] Teka Siapakah Dalam Gambar Ini?


Tak sangka siak. Lelaki yang kelihatan nerdy dan skema ini akan membesar menjadi lelaki yang sangat menakutkan. Beliau juga dikenali seluruh dunia. Bolehkah anda meneka siapa beliau? Mesti tak sangka punya kerana langit dan bumi beza rupa beliau sekarang!


Jurugambar National Geographic Ambil Gambar Dari Puncak Burj Khalifa, Dubai (3 Gambar)


Joe McNally telah mencabar dirinya untuk berdiri di atas puncak Burj Khalifa dan ambil gambar dari situ. This is freaking owsome, hanya beberapa orang yang berjaya meletakkan kaki di sana.

Keadaan Di Dalam Istana Walt Disney (12 Gambar)

Istana dan bilik di dalam ini adalah khas dibina untuk menempatkan Walt Disney dan ahli keluarganya semasa lawatan ke taman ini. Memang mewah dan penuh dengan magis.

Cara Membuat Ubi Kentang Bakar Yang Sangat Menyelerakan (5 Gambar)

Mari belajar sesuatu dalam blog kami

Enjin Roket Apollo F-1 Ditemui Di Dasar Lautan Atlantik (8 Gambar)



Sebuah projek bersejarah angkasa lepas yang diketuai dan dibiayai oleh pengasas Amazon.com, Jeff Bezos telah mempunyai berita baik: Misi untuk mencari enjin roket Apollo F-1 yang telah terjatuh ke dalam Lautan Atlantik dan turut dikenali sebagai "F-1 Recovery Project" telah mendapat kejayaan yang luar biasa.

Ralph, Arnab Terbesar Dan Terberat Di Dunia (4 Gambar)

Seekor arnab bernama Ralph mencipta kemasyhuran apabila menjadi arnab paling berat di dunia dengan 25.5 kilogram.

Kini berusia empat tahun, Ralph mendapat pengiktirafan itu pada 2010 sebelum tempatnya diambil alih arnab lain, Darius, yang mempunyai berat 22.2 kilogram. Pemilik haiwan itu, Pauline Grant berkata, Ralph kini lebih berat berbanding kanak-kanak normal berusia tiga tahun. “Ralph kini semakin matang dan beratnya tidak pernah dicapai sebelum ini.

“Walaupun begitu, Ralph sihat,” katanya.

Satu-satunya masalah dihadapi Pauline ialah bulunya yang sering mengganggu orang lain. Kata Pauline, pemakanan Ralph sejak sekian lama tetap sama walaupun doktor haiwan pernah menasihati supaya ia dikawal.

“Saya dapati pemakanan biasa Ralph tidak memudaratkannya,” katanya. Sebelum ini, ibu Ralph, Amy, diiktiraf Buku Rekod Guinness sebagai arnab terbesar di dunia sebelum haiwan itu mati empat tahun lalu.

Lalat OBAMA Yang Menjadi Terkenal Dalam Sekelip Mata (2 Gambar)

Lalat ni hinggap masa Obama sedang berucap bagi mengumumkan bekas peguam, Mary Jo White sebagai calon yang akan mengetuai Suruhanjaya Sekuriti dan Perdagangan

Kejadian lalat ni sebenarnya bukanlah kali pertama kerana tahun 2009, Presiden AS itu pernah membunuh seekor lalat yang sedang terbang semasa beliau menghadiri rakaman temu ramah televisyen. Sebuah kumpulan pembela hak asasi haiwan kemudian membantah perbuatan Obama yang membunuh lalat tersebut.

Membuat Coklat Kit Kat Gergasi Di Rumah (9 Gambar)

KitKat versi GERGASI
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
© Pen Canggih All Rights Reserved