Simple Guide Menambah twitter Follower yang Efektif

Salam sejahtera pembaca JenamaOnline.co.cc,


Bahang Hari raya kian terasa. Tanpa disangka kita berada dipertengahan bulan Ramadhan. Alhamdulillah…


Hari ni Mantra nak cerita sikit pasal twitter. Korang dah mula bertwitter?? cubalah bertwitter. Banyak maanfaatnya dengan twitter. Antaranya kita dapat ramai kawan online yang mana kita boleh tahu apa aktiviti yang mereka sedang lakukan. Tengah makan ke, tengah bersahur ke, tengah baca buku ke, semuanya dapat diupdate di twitter dengan satu mesej ringkas.


Contohnya si A megatakan dia baru sahaja selesai membaca isu kenaikan harga minyak di website B dan pap! anda pun klik pada website B dan terus dibawa ke paparan isu harga kenaikan minyak di website tersebut. Lihat? Betapa mudahnya membawa 1 klik ke sebuah website. Dengan hanya 1 klik. Tetapi post kali ini bukanlah Mantra ingin ceritakan tentang cara-cara meningkatkan trafik website menggunakan twitter tapi…


Cara-cara menambah twitter follower yang betul-betul mahu “bertwitter“


Macam pelik pulak bunyinya bukan? kenapa, ada ke orang bertwitter yang pada asalnya dia tidak mahu bertwitter? korang faham ke maksud ayat nih. Apa yang cuba mantra maksudkan ialah mereka(pengguna twitter) adalah “orang” dan bukanlah robot atau akaun dummy yang sengaja dicipta untuk mengumpul follower yang ramai. Tapi kenapa? korang tentu akan paham dengan penerangan simple mantra dibawah ini.


1. Tidak bergambar


Elakkan menjadi follower mereka. Ini kerana mereka tidak serius untuk bertwitter. Bagaimana mereka hendak serius bertwitter sedangkan mereka tidak mempunyai masa untuk mengupdate profilenya sendiri? faham bukan?kadang-kadang mereka ini tidak mahu mendedahkan identiti mereka yang sebenar dan sibuk merekrut follower-follwernya untuk ditipu. Oh mungkin korang akan kata “tak baik bersangka buruk”. Namun ini salah satu cara kita berhati-hati dengan pengguna internet lagi-lagi pengguna twitter.




Following yang terlalu ramai(sehingga tak masuk akal) dan follower yang sedikit


Kebiasaanya mereka-mereka ini mempunyai tools istimewa seperti “auto add”. Apa yang tools ini buat ialah mereka akan follow seberapa banyak yang boleh dan tools tersebut akan unfollow semula secara automatic jika tiada tindakbalas dari user. Perkara ini telah berlaku pada zaman myspace dimana ada tools istimewa untuk menambah friends secara automatik.


3. Tweet yang terlalu kerap (e.g 1000 tweet 1 hari)


Yang ini pun diatas sebab penggunaan auto posting tool yang mana mereka setkan berapa jumlah tweet yang mereka mahu untuk 1 hari. Tidak salah kalau nak follow mereka asalkan kamu selesa dengan cara mereka bertweet.


” Are we real friends or just social media friends?”


Cara terbaik untuk follow seseorang di twitter ialah dengan memastikan mereka itu sama dan pakar dalam niche (sepatutnya lah). Namun ada juga yang hanya menggunakan twitter untuk merekrut peminat setia dan menambah kenalan di internet. Walauapa pun tujuan kamu bertwitter, mantra ada sedikit tips yang mana mungkin kamu boleh praktikkan semasa bertwitter


* Pastikan kamu mempunyai Avatar yang baik dan sesuai. Lebih baik sesuatu yang membina jenama kamu dan apabila mereka nampak saja lambang itu mereka boleh ingat bahawa itu adalah kamu (letak gambar sendiri lagi senang)
* Block Spammer yang follow kamu
* Elakkan menghantar Auto Direct Mesej. Ini mungkin akan dianggap SPAM oleh follower kamu. Mereka yang follow kamu bila-bila masa saja boleh unfollow jika mereka mahu. Seeloknya hantarkan mesej pengenalan kepada follower kamu yang baru secara manual sahaja.
* Gunakan nickname yang mudah diingat. Sama macam tadi, penjenamaan adalah penting untuk membina kredibiliti kamu.
* Jangan mengaku kamu itu Expert pada bahagian Biografi sedangkan kamu tidak tau apa-apa. Sebaiknya berlaku jujur bahawa kamu sebenarnya ditahap moderate melainkan kamu betul-betul expert.
* Elakkan menggunakan default background di twitter. Cuba dan usaha untuk mengubahnya kepada sesuatu yang menarik.


Kesimpulannya, kamu perlu tahu dengan siapa kamu berkawan di twitter. Tidak perlu add atau follow “satu dunia”. Cukuplah sekadar mereka yang serius untuk berkawan dengan kamu ditwitter dan binalah suasana social friend kamu dengan lebih efektif dan…


kenalilah mereka, ketahuilah mereka dan sayangilah mereka :)


Loading yang lebih laju daripada biasa, hanya dengan 1 Klik..

Mungkin Add on FireFox ini sudah lama, dan juga sudah ramai yang ketahuinya. Tetapi jika anda belum ketahuinya, maka teruskanlah membaca. Disini saya hendak kongsikan satu Add-On FireFox yang memang diperlukan oleh kita semua. Ianya dapat melajukan loading web browser kita dengan kelajuan 2X lebih laju daripada biasa (standart). 








Caranya cukup mudah, anda hanya perlu ikut langkah ini :

1. Download plugin ini di
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/327
2. Install plugin tersebut.
3. Restart Browser FireFox anda (tutup browser dan buka semula)
4. Pergi ke menu Tools dan pilih Tweak Network Setting
5. Klik butang POWER dan apply dan klik OK.

Sekarang anda lihat adakah browser anda semakin laju?? Atau masih lembab??
Saya sudah mencubanya, memang lebih laju dari biasa. Sebelum ini saya membuat tweak manual. Tetapi dengan add on ini, ianya lebih mudah kan?
Pendapat anda??

Buat Blog Percuma Dengan Blogspot

Daftar di Blogspot

Untuk menggunakan Blogspot, anda haruslah mempunyai satu akaun Google terlebih dahulu (contohnya Gmail atau Orkut). Jika anda mempunyai akaun Google, anda boleh terus sign in pada laman web Blogspot.
Jika tidak, anda perlu terlebih dahulu, mendaftar di Blogspot. Pergi ke laman web Blogspot dan klik pada butang “Create Your Blog Now“. Kemudian, ikuti 3 langkah mudah berikut: 
1. Buat satu akaun Google. Isikan borang yang diberi dengan maklumat-maklumat yang berkenaan. Setelah siap, tekan butang “Continue”.

(klik imej untuk besarkan)   
2. Namakan blog anda. Berikan nama bagi blog anda. Jangan risau kerana nama ini boleh diubah di kemudian hari jika anda mahu. Apa yang penting adalah tentukan alamat URL bagi blog tersebut. Alamat inilah yang akan ditaip pada Internet Explorer untuk pergi ke blog anda. Alamat URL ini akan kekal, dan tak boleh diubah lagi selepas ini.
 
3. Pilih template. Pilih mana-mana template, iaitu rupa bagi blog anda. Template ini juga boleh diubah pada bila-bila masa.

 
(klik imej untuk besarkan)
Setelah ketiga-tiga langkah tersebut berjaya, mesej seperti di bawah ini akan dipaparkan, menandakan blog anda telah berjaya dibina:
  

Mulakan Menulis!

Kini blog anda telah sedia dibina. Anda boleh mula menulis entri baru di bahagian “Posting > Create”.
 
Sekarang, tulislah apa sahaja yang anda mahu. Setelah selesai, klik pada “Publish post” dan entri tersebut akan dipaparkan pada blog anda.
Berikut adalah contoh blog yang dihasilkan. Mudahkan?

(klik imej untuk besarkan)

Ubahsuai Rupa Blog Anda

Dalam Blogspot, bahagian sidebar biasanya digunakan untuk meletakkan profil anda, arkib, link ke blog atau laman web lain, dan sebagainya. Untuk mengubahsuai bahagian sidebar ini, pergi kepada “Layout > Page Elements”
 
Klik pada “Add a Page Element” untuk menambahkan elemen baru pada sidebar anda. Klik “Edit” pada mana-mana elemen untuk mengubahsuai bahagian tersebut. Setelah siap, klik pada butang “Save” dan ia akan dipaparkan pada blog anda.
 
Contoh sidebar yang dihasilkan:

Ok, Sampai di Sini Dulu

Saya kira cukuplah sampai di sini dahulu pengenalan tentang cara-cara nak buat blog menggunakan Blogspot. Selebihnya, terserahlah kepada kreativiti dan semangat anda untuk menerokai pelbagai fungsi yang boleh ditambah ke dalam blog Blogspot anda. InsyaAllah jika saya ada tips menarik untuk Blogspot, saya akan kongsikan bersama ^^

Improve Your Experience On Twitter By Using These Free Applications

Nial Robbins
If you like Twitter you will love some of these free Twitter applications because they will enhance your experience of using Twitter and help you build a better network and connect more effectively and efficiently with larger numbers of people as your network develops.
With the emergence of Twitter as the fastest-growing social networking site on the Internet in 2008, an increasing number of free Twitter applications to enhance the service have been introduced. Many of these tools focus on helping active twitter users to manage their messages, their list of followers and their list of people they are following.
So if you want to get more out of Twitter and hone it into a lean, mean social network building machine, check out some of these free applications and find out what you have been missing...
1. TweetBeep-com: This is a great tool for keeping tabs on your keywords, and any URLs whose usage you want to track on Twitter. You can follow other people's conversations and monitor who is tweeting your website, or taking your name in vain. You can be kept updated by Tweetbeep every day or every hour. Tweetbeep will give you the ability to respond quickly to messages in your niche or join in conversations that interest you.
2. TweetLater-com: Despite the fact that Twitter seems to be set up for spontaneous and instantaneous messaging, some people will find it useful to plan their messages ahead of schedule and program them to go out at specified times. This is great for releasing announcements and updates at regular intervals during the day when you will be busy doing other stuff. As with Tweetbeep, you can set up keyword tracking.
Another useful feature of Tweetlater is that it permits you to automatically reciprocate when someone follows you. You can also set up a welcome message that will be automatically sent out to your new followers.
3. SocialToo-com: This service is sends you an e-mail each day with a list of people who started following you and people who stopped following you the previous day. Just as with Tweetlater, you can set up welcome messages for your new followers.
With Socialtoo you can set up online surveys and polls, and send them out to Twitter, Facebook and other social networks.
4. TwitterCounter-com: Use this tool to check the number of people who are following you, or anybody else, over a certain period of time. You can plug in two different Twitter user names and compare their stats. Twitter account also predicts how many followers you will have in the future, based on your past performance. If you have a lot of followers you might want to post that Twitter counter widget on your website and blog.
5. Twittergrade-com: This tool will give you feedback about the power of your network, how often you update and how complete your profile is and gives you a percentage score which you can then Tweet out on Twitter!
6. Tweetstats-com: this attractive tool sets out to your twitter posting trends in a series of colored bar graphs. Check out when you Tweet the most, or you replied to the most, what time of day you tweak the most and so on. If you like what you see you can share it with everybody else by tweeting it!
7. Tweetdeck-com: currently in beta version, is a downloadable program that allows users to sort their tweets into topic specific groups so that they can better monitor and control the information flow and easily catch up with all the messages that have come in.
USE A URL SHORTENER
Another type of free application you can use to get a bit more out of Twitter is our URL shortening service. These have been around for far longer than Twitter and you can use them to convert long URLs into much shorter ones which is good news for your tweets, where every single character counts. A short URL will free up some characters for your main message. While you are in the act of trying to shorten your URL, you might as well find the shortest URL shorter as possible. One that is hard to beat for brevity is http://is.gd.
As you can see there is a whole raft of free Twitter applications available to help you get more out of your Twitter account, and doubtless many more applications are being rolled out even as you read this. While these free services offer many benefits to the Twitter user, in the end, the results you get from Twitter depend upon the quality and consistency of your tweets.
Article Tags: These Free Applications, These Free, Free Applications
Source: Free Articles from ArticlesFactory.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 
© Pen Canggih All Rights Reserved